Notícies

Èxit de la II Jornada sobre Ciències Socials i Humanes a la Segarra Històrica


dilluns, 25 de Novembre de 2024 Autor: efes

L’esdeveniment ha aplegat 70 inscrits, que han gaudit d’una jornada intensa amb 14 ponències presentades per 18 autors.

Èxit de la II Jornada sobre Ciències Socials i Humanes a la Segarra Històrica Foto: efes

Aquest dissabte, 23 de novembre de 2024, ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona la Segona Jornada sobre Ciències Socials i Humanes a la Segarra Històrica, organitzada per l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) i La Nova de Cervera, amb el suport de l’Ajuntament de Guissona, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de Guissona Eduard Camps, l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. L’esdeveniment ha aplegat 70 inscrits, que han gaudit d’una jornada intensa amb 14 ponències presentades per 18 autors.

Les comunicacions, de 15 minuts cadascuna, han aportat dinamisme i pluralitat, oferint una rica mostra de la investigació actual a la Segarra en àmbits com la història, arqueologia, memòria històrica, biografia, repertoris bibliogràfics, memòria oral, patrimoni històric, cultura popular i literatura. Entre les ponències presentades, es van destacar temes com els projectes dels museus de Guissona i Cervera (David Castellana i Mireia Pedro), la valoració de tres anys de treball de La Nova de Cervera (Miquel Pol i Pere Miret), l'estudi documental sobre l'església de Sant Francesc de Cervera (Mariona Armengol), l'anàlisi del castrum i les esglésies de Sanaüja (Lluís Castany), la biografia de Lluís Rosell i la seva resistència durant l'exili (Francesc Lluch), els avenços arqueològics al camp de batalla de Gra (Joana Albesa, Jaume Moya i Marc Munell), les fonts bibliogràfiques sobre el cost humà de la Guerra Civil (Jordi Oliva i Josep Rubió), el nou inventari del patrimoni de Granyena (Mercè Salsench), un projecte de memòria històrica a Torà (Xavier Sunyer), el germen de la Corporación Alimentaria Guissona (Marc Verdés), els inicis poètics de Jordi Pàmias (Alba Granell), la tradició dels gegants a la Segarra (Arnau Pinós) i l'estudi de Sant Pere Gros a Cervera (Arnau Gimbert).

Els participants han destacat la qualitat i diversitat dels treballs presentats, així com la participació activa de persones i associacions segarrenques, que han trobat en aquesta jornada una oportunitat per visibilitzar i difondre les seves investigacions. En paraules dels organitzadors, l’esdeveniment ha estat “una gran ocasió per mostrar la vitalitat de la recerca històrica i cultural a la comarca, i per posar en valor la tasca feta des del territori”.

EFES i La Nova celebren l’èxit de participació i qualitat de la jornada i agraeixen la col·laboració de les institucions i entitats implicades. Amb aquesta segona edició, es consolida un espai de trobada i debat al voltant de les ciències socials i humanes, que contribueix al coneixement i la preservació de la rica història i patrimoni de la Segarra.

Ponència de Pere Verdés -
Ponència de Pere Verdés
Foto: Efes
Ponències de Miquel Pol i Pere Miret, i Mireia Pedro i David Castellana. Moderador: Max Turull -
Ponències de Miquel Pol i Pere Miret, i Mireia Pedro i David Castellana. Moderador: Max Turull
Foto: Efes
Ponència de Lluís Castany -
Ponència de Lluís Castany
Foto: Efes
Ponència de Mercè Salsench -
Ponència de Mercè Salsench
Foto: Efes
 Ponències de Marc Verdés i Alba Granell -
Ponències de Marc Verdés i Alba Granell
Foto: Efes
Ponència de Jordi Oliva i Josep Rubió -
Ponència de Jordi Oliva i Josep Rubió
Foto: Efes
Ponència de Francesc Lluch. -
Ponència de Francesc Lluch.
Foto: Efes
Ponència de Xavier Sunyer -
Ponència de Xavier Sunyer
Foto: Efes
 Ponència d’Arnau Gimbert -
Ponència d’Arnau Gimbert
Foto: Efes
Ponència de Joana Albesa, Jaume Moya i Marc Munell -
Ponència de Joana Albesa, Jaume Moya i Marc Munell
Foto: Efes


Etiquetes: jornada ciències social i humanes segarra històrica espitllera la nova de cervera



Ho vols compartir?