Notícies

El Premi Sikarra guardona Josep Guitart per mig segle d’excavacions de la ciutat romana de Guissona


dilluns, 4 de Març de 2024 Autor: efes

El seu treball ha posat en valor la ciutat de Iesso, ha creat una escola d’arqueòlegs, i ha inspirat la principal celebració festiva de Guissona.

Josep Guitart Premi Sikarra 2024 Foto: efes

El Premi Sikarra, que organitzen la Fundació Jordi Cases i Llebot i l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES), guardonarà el dissabte, 16 de març a Guissona, el director de l’excavació de la ciutat romana de Iesso, Josep Guitart i Duran, per la seva dedicació durant cinc dècades de recerca que el fan la veritable ànima del projecte. Guitart i el seu equip, han situat el parc romà de Guissona entre els jaciments més importants per conèixer el procés de romanització de Catalunya.
El compromís i trajectòria de Guitart amb Guissona ha anat molt més enllà de la dedicació professional, traçant vincles personals i acadèmics que han permès crear tota una escola d’arqueòlegs i conscienciar el veïnat de la importància del seu passat. Fins el punt que el treball a la ciutat romana han inspirat directament la vila que ha dissenyat a partir del passat romà les principals festivitats de l’any que són el Mercat Romà i la Bacanal que tenen una durada d’una setmana.

Es tracta de la tretzena edició d’aquest Premi que reconeix la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra. El lliurament del Premi tindrà lloc a la Sala de plens de l’Ajuntament de Guissona. El jurat del Premi Sikarra reunit el 27 de febrer de 2024, format per membres de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs i de la Fundació Jordi Cases i Llebot, ha valorat l’acció i trajectòria continuada del Dr. Guitart, des dels anys 70 fins a l’actualitat, en la recuperació, preservació i difusió del patrimoni arqueològic de Guissona, l’impuls del Patronat d’Arqueologia de Guissona i el desenvolupament i potenciació del Museu de Guissona Eduard Camps i Cava.

El guardó es una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix la moneda Sikarra, adquirida per l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases, documentada fa 2.300 anys i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

En la passada edició, el Premi va ser per a l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, de la Baixa Segarra.



Etiquetes: premi sikarra josep guitart guissona



Ho vols compartir?