L’Espitllera participa en la prospecció arqueològica del camp de batalla del “Foc de Gra”
dilluns, 27 de Novembre de 2023 Autor: Camins de Sikarra
Ha comptat amb una vintena de voluntaris i han desenterrat unes dues-centes cinquanta peces

Entre els dies 13 i 18 de novembre s’ha desenvolupat una prospecció arqueològica als camps on va tenir lloc la batalla de Gra (al terme de Torrefeta i Florejacs), que va enfrontar més de 30.000 soldats –entre carlins i liberals- el 12 de juny de 1837. El jaciment correspon a un dels pocs exemples documentats de camp de batalla de la Primera Guerra Carlina i, amb tota seguretat, el més important de Catalunya. En aquest cas, a més, cobra rellevància el fet de que hagi estat la principal derrota dels carlins en camp obert al llarg de tota la guerra al Principat i -específicament- durant l’Expedició Reial.
Els treballs, promoguts per Jaume Moya, autor del llibre “De Carlinades per la Segarra Històrica” (editat per l’APAC – Torà, 2022), han comptat amb la direcció científica del Dr. Gorka Martín, de la Universitat del País Basc, i el suport logístic i financer de l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, el Museu de Guissona i l’Espitllera, Fòrum d’Estudis Segarrencs. Ha consistit en la prospecció metàl·lica, a través de detectors, en la qual hi ha participat prop d’una vintena de voluntaris i han desenterrat unes dues-centes cinquanta peces, entre bales de diferents calibres, monedes i altres objectes personals dels combatents.
L’activitat ha suposat, en primer lloc, l’aprofundiment en el coneixement material de les guerres carlines a Catalunya, les seves conseqüències en l'àmbit rural i els seu potencial de patrimonialització. Especialment destacat el fet que ha ajudat a contrastar, arqueològicament, les dades escrites que documentaven el fet. Alhora, ha permès sensibilitzar a la ciutadania, en especial als veïns, de la rellevància de mantenir el jaciment protegit de les activitats furtives que el poden malmetre.
La presentació dels treballs es va dur a terme a Sant Martí de la Morana, amb l’assistència d’una cinquantena de persones, i es va anunciar la voluntat de continuar amb el projecte, amb un nou camp de treball i un cicle de conferències sobre arqueologia militar, a l’estiu de 2024.
Els materials seran ara catalogats i estudiats i se’n farà un article científic, que serà publicat a la revista Sikarra. Alhora, gràcies la beca Joaquim Capdevila, al proper mes de gener de 2024, Jaume Moya publicarà un article històric sobre el Foc de Gra a la revista Urtx, del Consell comarcal de l’Urgell. També,amb assessorament de Jaume Moya i Jaume Solà i disseny de Jordi Bibià. s’ha publicat un mapa de la batalla, amb els retrats dels principals protagonistes dels fets, que va ser lliurat a l’alcalde de Torrefeta i Florejacs.
Etiquetes: prospecció arqueològica guerres carlines gra fòrum estudis segarrencs
Darreres notícies
El Premi Sikarra guardona la trajectòria del Pessebre de Sant Guim de la PlanaEl Pessebre Vivent de Sant Guim s’adjudica el 14è Premi Sikarra
Convocatòria de la 14a edició del Premi Sikarra
Àlbums destacats

Campanya Salvem Sikarra (17)

Trobada d'entitats de la Segarra històrica (4)

Premis Sikarra (44)