Ple al taller per aprendre a fer paret de pedra organitzat per EFES i Associació Espai Llobregós
dilluns, 27 de Novembre de 2023 Autor: efes
Aplega una vintena de participants d’arreu de Catalunya
En el marc de la Setmana de la Pedra Seca, que coincideix amb l’aniversari de la declaració l’any 2018 de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la Humanitat, l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) i l’Associació Espai Llobregós van organitzar un taller bàsic d’aprenentatge en l’art de la construcció de murs en sec. En col·laboració amb l’empresa de Guissona Excavacions i transports Marsol, que facilità l’espai i la matèria primera, s’organitzà durant el matí del passat 25 de novembre, amb un total de vint participants d’arreu de Catalunya (de Barcelona, Lleida, Beget, Santpedor, Cabrera d’Anoia, Rubió, Òdena, Tàrrega, Guissona, Cervera, Sanaüja, Bellver d’Ossó, Ponts, La Secuita, Tarragona, Aitona, Calonge de Segarra i el Portell). Actuaren de formadors, Jordi Oliva i Eusebi Valera, en col·laboració amb Josep M. Santesmasses i Miquel Parramon.
El taller s’anuncià diumenge dia 19 al vespre, i en tant sols tres dies s’assolí l’objectiu d’inscripcions, de manera que obligà a penjar el cartell de complet. El taller es plantejà en quatre blocs: introducció i contextualització, principis i conceptes bàsics per fer marge (i demostració pràctica), pràctica fent paret a doble cara amb els alumnes, i lliurament de documentació i vermut final de comiat.
Com a marc introductiu, s’abordà la motivació del curs en clau de coneixença, conscienciació, aprenentatge i pràctica amb pedra en sec per fer marge, emmarcada en la Setmana de la Pedra Seca. El concepte de paret de marge, eines bàsiques de treball, i preguntes prèvies abans de construir, a més a més de les diferents tipologies de marges segons objectiu, matèria primera i adaptació a l’espai. Una bibliografia de referència per conèixer els conceptes i la tècnica van cloure aquesta primera part.
En la segona s’explicaren, des de la demostració pràctica en directe, els conceptes clau i bàsics de com s’ha de construir, insistint també en el que no es podia fer. S’abordà el trenca-junt, la lligada interior, l’estabilitat de la pedra, l’ajustament de cares de contacte, l’ús de falques, el drenatge, la filada i el rejuntat final amb pedruscall menut.
La part pràctica amb la participació directa dels alumnes inscrits vingué tot seguit. El repte: bastir un mur de separació a doble cara de 10 m de llarg, 0,5 m d’alçada i 60 cm d’ample. Els treballs de construcció es plantejaren com una manera pràctica de reforçar l’aprenentatge, des de l’intercanvi d’opinions, resolució de dubtes, correcció d’errors, i bones accions compartides en l’obratge.
El taller clogué amb el lliurament de materials del Grup de Recerca Aladrell i Amics de l'Arquitectura Popular sobre els conceptes bàsics treballats i practicats, i un vermut SIKARRA de participació de Licorera de la Segarra, gentilesa d’EFES.
Fotos: Alba Granell, Jordi Oliva, Miquel Parramon, Xavi Sunyer, Eusebi Valera.
Etiquetes: taller paret pedra seca espitllera fòrum estudis segarrencs
Darreres notícies
Concert Amadeu Jazz QuartetAcció per restituir l’aspecte original d'una cabana de volta
El Premi Sikarra guardona Josep Guitart per una vida dedicada al jaciment romà de Iesso
Àlbums destacats
Campanya Salvem Sikarra (17)
Trobada d'entitats de la Segarra històrica (4)
Premis Sikarra (44)