Associació

Presentació

Jornada 'La Segarra a les xarxes' celebrada a Torà el 2015 Foto: ramon sunyer

L’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs és una entitat que neix el mes de desembre de 2020 com a resultat de la fusió de dues entitats pre-existents: el Fòrum l’Espitllera i el Centre d’Estudis Segarrencs.

El Fòrum l’Espitllera era una associació cultural creada l’any 2009 com a fòrum de debat al voltant d’assumptes d’actualitat concernents a l’àmbit geogràfic de la Segarra històrica, amb voluntat d’incidència social mitjançant l’elaboració de documents sobre paisatge, medi ambient i energies renovables, patrimoni històrico-artístic. Fou l’entitat promotora de l’adquisició de la moneda ibèrica de Sikarra, del segle III a.C, que esdevingué l’emblema del premi creat per la mateixa entitat l’any 2012, per guardonar persones o entitats segarrenques que haguessin fet aportacions rellevants en diversos àmbits. Una altra activitat impulsada pel Fòrum l’Espitllera fou la col·locació -a la Segarra administrativa en una primera fase, i a la Baixa Segarra en una segona- de les llambordes memorials “Stolpersteine”, creades per l’artista alemany Günther Demnig per homenatjar les persones que havien estat deportades als camps nazis.

Per la seva banda, el Centre d’Estudis Segarrencs era una entitat creada l’any 2015, amb la vocació principal d’impulsar estudis tant en l’àmbit de les ciències naturals com de les ciències humanes i socials, per la qual cosa des de les respectives seccions creades ex-professo s’impulsaren projectes diversos i es celebraren dues jornades d’estudis sobre Ciències Naturals (2018) i Ciències Humanes (2019). També s’endegà l’edició de la revista pluridisciplinar Sikarra, de la qual se’n publicà el primer número en línia l’any 2020.

Ambdues entitats coincidien en tenir la Segarra històrica i natural com a àmbit d’actuació, per la qual cosa la seva fusió i reconversió en una nova entitat suposa la suma de les sensibilitats i objectius de les entitats de procedència, reunint-les en una sola ànima que conjuga la voluntat de fomentar estudis i projectes -des de les respectives seccions de Ciències Naturals i Ciències Humanes- sobre diversos temes concernents a la Segarra, i la vessant més activista i de fòrum de debat per seguir essent un “observatori” crític de diferents aspectes de la realitat comarcal.

De la mateixa manera, els socis i sòcies que conformen l’entitat ho fan des de la pluralitat des del punt de vista professional, de procedència geogràfica -vinculada amb aquest espectre ampli de comarca- i d’inquietuds i interessos que tenen cabuda en els objectius de l’entitat i encapçalats per la reivindicació i estima per una comarca que ha estat sovint mal coneguda i poc valorada. Així mateix, des de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs també ens reclamem hereus d’una tradició d’estudiosos i divulgadors que han posat en valor la comarca i de les diferents persones i entitats que han cregut i creuen en el territori.



Etiquetes: associació



Ho vols compartir?

dijous, 16 de Maig de 2024

Login

Associació

Presentació
Objectius
Qui som?
Butlleta d'inscripció